Ayurveda
Praktijk

Agni & Ama: 2 heel belangrijke termen in Ayurveda

Agni is het Vuur element dat staat voor transformatie in het lichaam met als belangrijkste functie: de spijsvertering: digestie, opname, vertering van voeding en sensaties omzetten in energie.

Agni is de belangrijkste bron van het leven, zonder agni is er geen leven. Een persoon met een goede agni is gezond, heeft goede immuniteit en zal lang leven.

Ama (afvalstoffen) bestaat uit onverteerde of niet goed verteerde voeding die niet wordt afgevoerd door het lichaam en daardoor toxic wordt. Mentaal kan er echter ook ama optreden als je emoties niet verwerkt.

Oorzaken van Ama zijn bijvoorbeeld; voeding eten die niet bij je constitutie past, eten wanneer je geen trek hebt, onrijp eten, kliekjes eten, psychische oorzaken, teveel slaap, eten terwijl de vorige maaltijd nog niet verteerd is.

Gevolgen van teveel Ama; blokkades in je lichaam waardoor de circulatie wordt verstoord, je voelt je zwaar, hebt weinig energie, constipatie of juist diarree, maagzuur of branderig gevoel in de maag, over- of ondergewicht, je eetlust wordt minder, je krijgt een vieze adem en hebt last van allerlei pijntjes als stijfheid bij het opstaan ‘s ochtends, lage rugpijn en diverse klachten aan je gewrichten.

 
 
 
 
E-mailen
Instagram